top of page
Zoeken

UP Filmrelease over de Druk van Drugs op een Gezin

Bijgewerkt op: 29 nov. 2020


Drugsverslaving is nog altijd een monster dat gezinnen en families massaal teistert. Schrijver en regisseeur Jim Wahlberg beleefde het in zijn eigen leven en een rauw en emotioneel portret van de strijd om de nuchterheid te bereiken, wordt beschreven in zijn boek ‘The Big Hustle’. In Wahlbergs film wordt de krachtige rol van gezin en geloof bij het doorbreken van cyclus van verslaving. Upmedia.be zorgde voor de ondertiteling van de film in het Nederlands, en staat ook in voor verspreiding van het hoopgevende verhaal in België.


‘What about the Kids’ beschrijft het effect van drugsverslaving op een gezin. De film volgt Chloë (Layla Scalisi), de achtjarige dochter van drugverslaafde ouders. Die verslaving is zwaar: haar moeder sterft aan een overdosis.


Het meisje verhuist naar haar grootouders, die – ook al houden ze van hun kleindochteer – gedwongen zijn hun manier van leven helemaal aan te passen. Debbie – de grootmoeder, gespeeld door Patti D’Arbanville – vindt kracht in haar diepe geloof en in haar gebed om het gezin verder te dragen.


Intussen zoekt Chrloë’s vader (Caleb Scott) een behandeling en worstelt hij met schuldgevoelens over zijn voortdurende druggebruik, het overlijden van zijn vrouw, en het feit dat hij zijn dochter niet meer bij zich heeft. De film toont de zware gevolgen van overmatig druggebruik, maar wil ook tonen dat er een uitweg is. Wahlberg zegt over de film: “Het onderwerp is niet iets wat ik heb leren kennen door een boek te lezen, maar wat ik in het echte leven heb geleerd. Toen ik met drugs begon, was ik echt heel jong. Ik begon op heel jonge leeftijd te experimenteren met alcohol en drugs en ik hing veel rond op straat.”


Wahlberg heeft al 10 films over verslaving gemaakt. Het unieke aan ‘What About the Kids’ is de eerste die nadrukkelijk het geloofsaspect toont. Hij onthulde dat de verhaallijn geïnspireerd werd door de vele grootouders die hij ontmoet heeft, die gedwongen werden hun kleinkinderen op te voeden nadat ze hun eigen kind aan een overdosis verloren hadden. “Hun verhalen brachten mij op een punt dat hun belevenissen wel moest vertellen. Ik ken zoveel mensen die hun kind moesten begraven. Je kunt het vergelijken met een steen die je in het water gooit en alle kringen die ontstaan. Zo golft de ervaring over van generatie op generatie.”


Wahlberg is een vrome katholiek en voor hem was het uitermate belangrijk om de kracht van gebed, te midden van de verslaving, te benadrukken. “In de film is de grootmoeder aan het bidden dat haar zoon ook in gebed zal gaan. Ze weet dat God hem zal helpen. Ze weet dat God zal voorzien als hij de juiste stappen naar God zal zetten.” De filmmaker schaamt zich niet om over zijn geloof te spreken: “Mijn relatie met God is prioritair. Ik weet dat wanneer die op de eerste plaats staat, er niets is wat ik niet kan doen.” Jim Wahlberg heeft zelf geprobeerd om zonder God af te kicken, en dat lukte op zich, maar hij voelde zich ellendig. Pas toen hij zich aan Jezus overgaf, toen hij op zijn knieën viel, begon er iets te veranderen. “Nu ben ik gezegend met de niet te ontkennen aanwezigheid van God in mijn leven.”


Dankzij zijn eigen ervaring kan Wahlberg anderen in dezelfde situatie beter bereiken: “Het geeft mijn boodschap meer diepte en gewicht dan wanneer ik de antwoorden en oplossingen uit een boek had moeten halen. God heeft me met een reden gered. En het mooiste is, dat het niets met mijzelf te maken. Het komt allemaal door de genade van God.”


Met de verspreiding van de film wil UP het hoopvolle verhaal aan anderen laten zien. De film kan bekeken worden via de website van UP, maar het is vooral ook de bedoeling dat de film wordt doorgegeven aan mensen die zelf in een hopeloze situatie zitten. Daarbij kan UP zeker nog (financiële) hulp gebruiken. Een vrijwillige bijdrage kan altijd gemaakt worden via de ‘Steun ons’ pagina.


“What about the kids?” is een samenwerking tussen OSV Films en Wahl St. Productions. Naast de film heeft OSV Institute begeleidend materiaal gemaakt om discussies over de thema's van de film te vergemakkelijken.

bottom of page