top of page
Zoeken

Forrest Gump - De Kracht van Vriendelijkheid

MOVIEGUIDE® beoordeling 4 / 4 ; Inhoud -1


In de film met dezelfde naam is Forrest Gump een beminnelijke, goedbedoelende held in een avontuurlijk verhaal over Amerika gedurende drie van zijn meest turbulente decennia (jaren 50, 60, 70). Van Elvis Presley tot JFK tot president Nixon, Forrest Gump ontmoet ze allemaal, wordt een footballster, oorlogsheld, atleet en miljonair, en geeft ons zo een komisch en weemoedig overzicht van politieke en sociale gebeurtenissen en personen die sterk in het Amerikaanse bewustzijn leven.


Ondanks dat de Zuidelijke Forrest Gump een IQ van slechts 75 heeft, plaatsen zijn optimisme en vrijgevigheid hem in buitengewone omstandigheden tijdens buitengewone tijden. We reizen met Forrest mee op zijn komische avonturen terwijl hij een All-American wordt, bij het leger gaat en de Congressional Medal of Honor wint, een conglomeraat bezit, een gevierde hardloper wordt en zijn ware liefde vindt.


Dit is een verrukkelijk volwassen sprookje in de traditie van "BEING THERE" en "RAINMAN". Het is op elk vlak goed gemaakt, waarbij speciale effecten-technologie en spectaculaire verhalen worden gecombineerd tot een uiterst vermakelijke film. Tom Hanks is ongelooflijk geniaal als Forrest. Vanwege de decennia die worden verkend, zijn er grove vulgariteiten en obsceniteiten, gesuggereerde ontucht, evenals afgebeelde drugsgebruik. Desalniettemin leidt dit alles tot de overweldigende conclusie dat een losbandige levensstijl een verwoester is.


Hoe Forrest Gump de Kracht van Vriendelijkheid Toont


“Life is like a box of chocolates; you never know what you’re gonna get.”


Een van de beste eigenschappen van deze enorm populaire film is Gumps bijna onvoorstelbare vermogen om vriendelijkheid te tonen aan alle mensen, vooral degenen die het niet lijken te verdienen.


Gumps lage IQ weerhoudt velen ervan zijn zoete aanbod van vriendschap te accepteren. Toch slaagt Gump erin blijvende relaties op te bouwen met personages die wat vriendelijkheid in hun leven nodig hebben.


Gump toont drie soorten vriendelijkheid en laat de christelijke waarden zien voor het liefhebben van de mensen om ons heen.


Vriendelijkheid in Vriendschap

Denk aan Gumps onwaarschijnlijke vriendschap met Lt. Dan (Gary Sinise). Gump ontmoet Lt. Dan nadat Gump zich heeft ingeschreven bij het leger. Lt. Dan is een klassieke strijder met altijd oorlog en eer in zijn gedachten. Wanneer een fysieke verwonding Lt. Dans benen wegneemt, staat Gump naast Lt. Dan in zijn verdriet over wat had kunnen zijn als hij nog het voorrecht had om te lopen. Hoewel Lt. Dan uithaalt naar Gump, blijft Gump de luitenant trouw dienen.


"Als je veel vrienden hebt, krijg je snel problemen. Eén echte vriend is goud waard." - Spreuken 18:24


Vriendelijkheid in Romantische Relaties

Gump toont ook tederheid en vriendelijkheid aan Jenny, zijn jeugdvriendin die zijn vrouw wordt. Jenny is een van de weinige personages die Gump aanmoedigen en steunen in zijn dromen. Hoewel ze pestkoppen die Gump aanvallen terechtwijst, heeft Jenny toch haar eigen bagage. Jenny groeide op in een misbruikte thuissituatie, met gevolgen die spanning veroorzaken gedurende de film. Toch houdt Gump van haar door haar gebrokenheid heen en respecteert hij haar zoals een echtgenoot geroepen is te doen, ondanks haar vaak negatieve houding en daden.


"Mannen, jullie moeten van je vrouw houden. Net zo veel als Christus van de kerk houdt. Hij heeft zelfs zijn leven gegeven voor de kerk." - Efeziërs 5:25


Vriendelijkheid in het Eren van Ouders

Ten slotte neemt Gumps moeder (Sally Field) in de loop van de film af in gezondheid. De ervaring dwingt Gump om het volwassen leven te omarmen, omdat hij zich moet voorbereiden om voor zijn gezin te zorgen op dezelfde manier als zijn moeder voor hem zorgde. Gumps loyaliteit en eer jegens zijn moeder tonen aan dat hij is opgevoed met het Bijbelse principe om ouders te eren.


"Heb respect voor je vader en je moeder. Dan zul je lang leven in het land dat ik je zal geven." - Exodus 20:12


 

Bekijk ook onze film The Climb


 

Verschijningsdatum: 1994

Acteurs: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson, Sally Field

Regisseur:  Robert Zemeckis

Genre: Komedie Drama

Publiek: Volwassenen

Kijkwijzer: +12, geweld, grof taalgebruik, angst

Speelduur: 135 minuten

bottom of page