top of page
Zoeken

Oppenheimer - Overspannen historische waarschuwingen

Te bekijken op: DVD/Blu-Ray

MOVIEGUIDE® beoordeling 3/4 ; Inhoud -3

Overmatige seks, geweld, immoraliteit en/of problemen met het wereldbeeld. (Soms komt buitensporige inhoud, zoals geweld, voor in anderszins verlossende films.)


OPPENHEIMER vertelt het verhaal van Robert Oppenheimer. Oppenheimer is de Amerikaanse kernwetenschapper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de jaren veertig het Amerikaanse atoomprogramma leidde. De film begint met Oppenheimer die geïnteresseerd raakt in kernfysica en kwantummechanica toen hij van 1925 tot 1927 afstudeerde aan Cambridge. Uiteindelijk vraagt een generaal hem in 1942 om het Manhattan Project te leiden, om Amerika te helpen een atoombom te bouwen tegen nazi-Duitsland en het imperialistische Japan. Afgewisseld met dit verhaal zijn scènes uit Oppenheimers moeilijke persoonlijke leven, zijn connecties met communisten en een hoorzitting in het Congres uit 1954 om hem zijn veiligheidsmachtiging te ontnemen.

OPPENHEIMER van regisseur Christopher Nolan is zeer goed geacteerd. Verschillende scènes zijn echter hinderlijk overspannen. De niet-lineaire verhaalstructuur van de zet wordt op sommige plaatsen verwarrend. Het meest fascinerende deel van de film is het deel dat zich afspeelt in Los Alamos dat leidt naar de explosie van de testatoombom en de nasleep ervan. OPPENHEIMER heeft echter een sterk seculier humanistisch wereldbeeld met onrechtvaardige politiek correcte afbeeldingen van anticommunisten die het niet eens waren met Oppenheimer over het nucleaire beleid. Ten slotte bevat het buitensporig grof taalgebruik en twee seksscènes met expliciete naaktheid.

 

Release Datum:  21 juli 2023

Regisseur: Christopher Nolan

Acteurs: Cillian Murphy, Robert Downey, Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Josh Hartnet, Jason Clarke, Florence Pugh, Kenneth Brannagh, Tom Conti, Casey Affleck, Rami Malek, Macon Blair

Genre: Historisch drama

Publiek: Volwassenen

Kijkwijzer: 12+, Geweld, Angst

Speeltijd: 180 minuten

Comments


bottom of page